Facebook

Тодор Гетов сенсей по айкидо VI дан от клуба „Шисейкан доджо Варна“ Какво означава „Шисейкан“?

Здравейте, казвам се Тодор Гетов – айкидо инструктор VI дан към клуба „Шисейкан айкидо доджо“. Шисейкан буквално означава „място да достигнете до истината“ на японски. С айкидо се занимавам от 1990 г. като почнах в един от първите клубове в Плевен и до 1999 г. бях там, след което се преместих във Варна и през 2002 г. отворихме залата. „Шисейкан доджо“ е името, което ни е дадено и продължаваме традицията. Клубът е член на Aikido World Alliance – организация, базирана в Чикаго.

Какво представлява айкидо като бойно изкуство и начин на живот?

За да се занимавате с айкидо първото нещо, което не трябва да правите, е да гледате айкидо в Youtube, тъй като то дава грешна представа за това, което се изучава в залата. Айкидо е бойно изкуство с главно А. За да дойдете да тренирате трябва определена нагласа, че искате да научите нещо и да сте готови да се изпотите и да ви заболи и да преодолеете много неща, от които ви е било страх. Най-важното от които е т.нар. сблъсък с друг човек – в днешно време с тези технологии хората се отдалечиха един от друг и контактът между хората става все по-страховит. Именно заради това хората се притесняват да има контакт тяло в тяло. Залата по бойни изкуства (в случая айкидо) може да ви даде точно това. Да разберете, че да имате контакт с някой не е плашещо, напротив. Това е нещо, което ще ви даде сила! Айкидо означава хармония и хармонизирам енергията. Да хармонизирам енергията означава да се разбирам с хората. Всеки допир с друг човек ни носи някакъв вид енергия и ние вместо да се опитваме да агресираме и да се съпротивляваме ние трябва да разберем какво точно иска другата страна. Много е просто, но за тази цел трябва да имаме вътрешен мир и спокойствие, за да може да гледаме на нещата отгоре. Айкидо е обмяна на енергия, но не забравяйте, че е контактно бойно изкуство и изисква потене в залата. В айкидо няма възрастови ограничения и полови такива дори в някои аспекти е по-удобно за слабия пол. Тоест е удобно за жените да практикуват айкидо – това идва от спецификата на нападение. Когато се атакува мъж обикновено това става с юмруци и ритници, тъй като той трябва да бъде обезвреден. Докато при една жена атаката идва със захвати, тъй като тя трябва да бъде подчинена! Такава е презумпцията на атаката и тъй като айкидо работи със захвати и как може да ползваме това в наша полза е доста удобно като самозащита за жените.

Насилието над жени е актуална тема в момента покрай случая с Дебора. Ти обучаваш хора как да реагират при атака с нож. Какво трябва да знаят хората, които се защитават от нападение с нож?

Много е трудно, ако срещу вас има професионалисти. Важното е да не се притесняваме и да сме свикнали с мисълта, че може да сме порязани или нарязани с ножа и това не бива да ни плаши. Трябва да можем да обезвредим противника – имаме един шанс! Можем да обезвредим всеки един стига да не е професионалист с ножа, защото там става трудно! Важното е да не сме на линията на атаката не директно срещу ножа. Борбата е за оръжието, което трябва да вземем. Когато тръгнете да практикувате нещо трябва да знаете, че няма как да стане само с две занимания. Няма да стане и само с гледане на видео, но дори и само да тренирате пак няма да стане, защото вие трябва да тренирате вашия начин на мислене. Има три важни компонента, които всеки човек трябва да знае – единият е нападателят, вторият компонент е ситуацията, а третият това сме ние – жертвата и обекта на нападението! Върху кой от тези три компонента имаме 100% контрол?  Най-вероятно върху себе си имате 100% контрол.

В боя и бойните изкуства се казва, че който удря първи удря два пъти?

Да, но е важно да се знае, че боят се решава в главата, а не в мускулите. Тъй като имаме 1005 контрол върху себе си ние трябва превантивно да вземем някои мерки. Дали ще идем на курс по самозащита, или ще подобрим нашето физическо състояние или на лекция. Това е нещото, което можем да направим. Ситуацията е нещо, върху което ние имаме 50% контрол. Когато се прибираме вкъщи можем да изберем маршрут и да не е през най-тъмната улица. Не трябва да се оглеждаме постоянно, защото неприятностите сами идват при нас. Има такова твърдение, че когато се занимавате с курсове по самозащита вашето излъчване се променя. Защото вие сте направили нещо за себе си и няма да излъчвате визията на жертва. Хищникът напада най-слабия в стадото. Ние нямаме контрол върху това кой и кога ще ни нападне и тъй като нямаме контрол можем само да се тревожим, но не можем да му влияем и затова трябва превантивно да сме готови.

Коя е подходящата възраст, за да се започне с айкидо?

Към родителите: помагайте на децата да намират всякакъв вид спортни занимания и дейности, с които да се занимават, тъй като те ги учат на ред, дисциплина и увереност. Помагайте на децата, не взимайте страна и ги изслушвайте! В днешно време родителите оставят децата настрани, хвърлят им едно устройство и ги оставят устройството да се грижи за тях, а не родителите. Бъдете добър пример като родител и давайте обективни съвети. Когато детето се запише в залата между 5 и 7 години родителят решава и взима решението. Детето няма как да избере, въпреки че може да има претенции. Между 8 и 11 години детето вече осъзнава и може само да избира – помагайте му и вижте какво го влече. Дали ще ходи на айкидо, карате, на плуване просто го поощрявайте и се отнасяйте позитивно към него, а не негативно. Не забравяйте да му напомняте, че най-лесното нещо е да се сбиете и ударите – това е крайната мярка. Винаги може да го направите, но преди него има толкова много опции, които имате. Айкидо ни учи точно на тези варианти – да виждаме всяка ситуация от различна гледна точка. Винаги можем да се сбием и агресираме, но нека това да е последното нещо.

Децата, които са по-слаби и да не искат да обект на агресия от другите деца на тях какво да им кажем?

Поощрявайте ги да ходят на групови занимания и да не са само от една възраст – да има по-големи и по-малки и да се учат на социални умения. Децата се учат на социални умения чрез движение. Това е важно да се разбере от родителите – колкото и да му говорите детето няма да ви разбере. Винаги ще ви следва като пример за подражание.

Коя е минималната възраст за начало на тренировки по айкидо?

За деца 4 години и половина и около 5 години за момчета. Към клуба функционират две детски групи – едната е между 5 и 7 години, а другата е от 8 до 12 години. Децата се учат по-бързо отколкото възрастните, тъй като възрастните твърде много мислят, а в айкидо трябва да се подражава. Ако планирате да се занимавате с айкидо и бойни изкуства планирайте шест месеца, за да видите ефект.

Категории: АйкидоСпорт

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *