Facebook

Доцент Атанас Мангъров за Covid 19 мерките: Простотия!

Доцент Мангъров, въпреки че имате години опит като инфекционист вашето име стана популярно едва покрай пандемията от Covid 19. Как ви намираме в момента, има ли притеснение във вас относно коронавируса?

Нямам притеснения относно covid 19. Притесненията ми са от гледна точка на това да не измислят пак някоя такава простотия през есента и зимата и отново да влезем с в същия филм.

Възможно ли е това да се случи?

По принцип, да. Защото всичко това, което стана беше в голяма степен лишено от логика у преследваше съвсем други цели, така че това е възможно да се случи за съжаление.

След утихването на пандемията от коронавирус как върви работата ви на инфекционист? Има ли промяна, по-спокойно ли е сега?

Да, тъкмо се връщам от дежурство – бях дежурен в болницата. Нещата в момента са както всяка година по това време. В края на август има затишие и в момента, в който децата тръгнат на училище бизнесът започва да се раздвижва и броят на болните се увеличава. Когато има едно дете което ходи на училище или детска градина става част от едно мега семейство. Всички деца, които са в групата на тяхното дете си обменят всички вируси и все едно това дете ходи на гости всеки ден на тези 20-30 деца, чийто деца са в неговата група. От гледна точка на инфекционист очаквам тази година да е като всички други с изключение на последните две години, в които имаше Covid 19 от 2020 до 2022.

Интересува ли се някой от вашата работа – не конкретно от вас, а от работата на вирусолозите и инфекционистите?

Няма голям интерес и това е хубаво, защото от тези неща човек почва да се интересува когато му дойде до главата. Интересът през летните месеци се появява от синдрома „с деца на море“. Когато дете на 1-2 години се потопи в този първичен бульон, в който се превръща морската вода се случват неща, които завършват или във варненската, или в бургаската болница.

Чувствате ли се обиден и искате ли някой да ви се извини за това, че може би се оказахте прав? Изградихме колективен имунитет и забравихме за коронавируса.

Защо да се извиняват? Просто по време на коронавирусната инфекция ставаше дума за медицина и всички тези нападки, които бяха и цялото това ограничаване, което се случваше в социалните мрежи, в момента, в който напишеш различно от общоналаганото мнение веднага те блокират и изхвърлят от мрежата. Това бяха не медицински, а чисто политически явления. Много малко беше медицината в тези неща. Това, което се случваше тук се случваше и навсякъде другаде. Повечето, които се занимаваха с коронавирус и Covid 19, бяха лабораторни лекари, които не бяха виждали инфекциозно болен от много години. Да не говорим, че имаше и такива, които бяха със специалности далеч от инфекциозните болести.

С тези хора поддържате ли отношения? Тогава те бяха остро против вас изведнъж млъкнаха като че ли. Даже не знам как спря това – може би войната в Украйна е причината да се измести темата?

Повечето от тези хора не са ми били приятели и продължават да не са ми приятели както и аз не съм им приятел. Имаше други, които ги мислех за по-читави, но се оказа, че не е така. На война като на война и тук няма място за обиди и каквото и да е. Каквото трябваше да се направи го направих.

Covid 19 продължава ли да съществува в момента? Спря да се говори на тази тема сякаш е изчезнал?

Коронавирусите съществуват откакто свят светува. Открити са някъде преди 100 години и са стотици видове и щамове. Това, което се открива с тези тестове за Covid 19 са също коронавируси които обаче не са ковид, а са други. Коронавирусите са причинители на около 20% от острите респираторни вирусни инфекции. Заболявания, които протичат с температура, болки в гърлото, сополи и хрема. Тях винаги ги е имало, но никога досега не са били изследвани толкова задълбочено и целенасочено защото никога не са създавали проблеми, които да налагат това да се случва с изключение на SARS  от 2002/2003 г. и МЕРС през 2013/2014 г. Това са силно изменчиви вируси и понякога може по естествен път да се получат такива щамове, които да са силно патогенни. Понякога на тези вируси може да се помогне да станат по-вирулентни и да причиняват по-тежки заболявания, което засега твърдят, че не се е случило, но има съмнения.

Има ли общо повишената смъртност в ЕС с ваксините за Covid 19? Възможно ли е ваксината да се окаже причина за смърт?

Това е деликатен въпрос и задаването му се счита за ерес. Ако видим данните от булстат (статистическите данни, касаещи ЕС) от началото на 2022 г. ще видим, че в ЕС като цяло от началото на 2022 г. се наблюдава увеличение на допълнителната смъртност. В страни като нашата за месец юни допълнителната смъртност е – 9,7 за май е – 7,2 и все е минус. Наясно сме колко хора са ваксинирани в тази страна и какъв процент. В по-силно ваксинираните страни, които имат до 100% ваксинирани да речем в Португалия смъртността е + 14 + 10 + 13 което никак не е малко. Тази тенденция за увеличаване на допълнителната смъртност е трайна и съществува от 2022 г. насам. Това са 20 месеца, в които в ЕС има трайно завишаване на допълнителната смъртност. На какво се дължи това? Никой не казва и не се опитва да го изясни. В нашата страна по време на трите пика през 2020 и 2021 г. имаше завишаване на допълнителната смъртност до 60 %, но това беше за по един, два месеца. Докато в тези страни се наблюдава увеличение на допълнителната смъртност с 10-20 %, но много месеци. Това трябва да се проучи или поне да му се обърне внимание защото то съществува и рано или късно това ще се случи. За момента всеки опит да се направи нещо се тълкува като ерес това не само го няма, но и не може да го има. Тези ваксини бяха недобре проучени и вкарани набързо. От тях само Pfizer реализира над 100 милиарда долара чиста печалба и някои хора направиха луди пари. Тези ваксини не бяха проучени както трябва и се налагаха силово и резултатите са налице. Увеличава се и броя на автоимунните заболявания най-вече миокардити. Лошото е, че от тези странични ефекти на ваксините са засегнати най-вече млади хора.

Има ли статистика, която да показва какъв процент от починалите са били ваксинирани?

Засега няма такава статистика. Водят се обичайните статистически показатели и с течение на времето и натрупване на данни всички тези неща неизбежно ще излязат наяве и ще изплуват. В момента още е рано и тези случаи минават под други параграфи и единственото обективно доказателство, което трябва да накара червената лампа да светне са данните от Евростат, които показват, че в ЕС има сериозно завишаване на допълнителната смъртност. В ЕС в страни като Финландия, Португалия, които са ваксинирани над 90% има сериозно завишаване на допълнителната смъртност.

Каква е разликата между вирус и бактерия и как да я разпознаем?

Когато някой вдигне температура през лятото или зимата, заболи го гърлото има сополи, кашлица и хрема, болки в мускулите и ставите и общо неразположение в над 90% от случаите става дума за вирусна инфекция, която може да бъде ентеровирусна, аденовирусна, риновирусна, респираторни вируси Това са различни вируси, които се предават по въздушно-капков път и всеки, който не е карал съответния вирус, с който са го наплюли, се разболява. Продължителността на една такава остра инфекция е 7-10 дни. Началната остра фаза е когато всички симптоми са в силна форма и понякога тази фаза минава за 2-3 дни. Някой път минава за 7-8 дни. Бактериалните усложнения на тези инфекции, които може да наложат антибиотично лечение стават не на 2-3 ден, а на 6-7-8 ден. Това е например гнойна ангина – не може да гълтат, повръщат, дишат тежко, синее, бледнее не може да седи на краката си от бронхопневмония или пищи от болка в ушите. Това са бактериални усложнения при които може да се наложи антибиотично лечение, но те не се случват на 2-3 ден от момента, в който човекът вдига температура, а стават някъде 6-7-8 ден. Вероятността тези усложнения да се случат е 10-20%. Тоест при острите вирусни инфекции имате 80-90% вероятност всичко да мине благоприятно. Тези заболявания се лекуват както се лекува счупен крак Какво правите като ви се счупи крак? Чакате да заздравее в гипс.

Защо тогава ни тъпчат с антибиотици?

Защото това е некомпетентност! Когато на втория ден едно дете вдигне температура и ви кажат, че това дете има гнойна ангина и налепи по гърлото. Тези налепи по гърлото се виждат и те не са бактериална инфекция. Те са фибринозни налипи – разликата между тях и гнойната ангина е като между компот и компютър нямат нищо общо едното с другото. Когато някой ви каже, че детето има гнойна ангина това е друг начин да ви каже, че не знае какво му има, но не да взима антибиотик, че да сме спокойни ние и най-вече аз. Няма как на втория ден това е много рядко. Това, по което човек може да се ориентира, че нещата отиват накриво и детето му или той самият развива някаква бактериална инфекция това е, ако след 6-7 ден неговото общо състояние остава поне същото което е било предишните дни и трябва да се направи преоценка на състоянието и да се види дали няма нещо в гърлото и гърдите в ушите.

Няма ли как да направим кръвно изследване и да се види c реактивен протеин, който да ни каже не давайте антибиотик на детето си?

Няма такива изследвания – тази мания по c реактивния протеин е лишена от смисъл защото той е маркер за възпаление не е маркер за бактериална инфекция. Най-старият маркер за възпаление е температурата и фебрилитета. C реактивен протеин има от 25-30 години насам да не мислите, че сме си говорили преди години нямаме c реактивен протеин как ще лекуваме този или онзи. Това залитане към диагнози, които се поставят с лабораторни показатели е неправилно. Много хора си мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и после хората ги лекуват в аптеките което изобщо не е така.

Ротавирусна инфекция и човешки папилома вирус HPV. Това са опасни болести, които хората пренебрегват

Ротавирус е причинител на 60-70 % от воднистите инфекции в ранна детска възраст. Когато едно дете се зарази с ротавирус започва да ака като вода и много по-бързо се дехидратира. Тези вируси са по-характерни за зимните месеци, има и през лятото. За тези вируси има ваксини и е хубаво родителите да си ваксинират децата защото тези, които не са ваксинирани идват при нас в болницата, защото се дехидратират и се обезводняват и се налагат венозни вливания. Една такава ротавирусна инфекция е 10 дни и повече през което време детето седи в болницата, боде се и е много неприятно. Хубаво е човек това да си го спести, но не е задължителна. Хубаво е родителите да не се правят на интересни, а да си ваксинират децата. Няма на 100% гаранция, но тези ваксини са добри, изпитани са и си струва те са бъдат правени.

Човешки папилома вирус HPV

По отношение на човешкия папилома вирус HPV  – това са група вируси, които са 90 и няколко типа, които засягат както жени, така и мъже. Тяхното разпространение става чрез обмен на чужда биологична течност като основният начин е по полов път, но и не само. Всичко, което може да се замърси с биологична течност – кърпи, хавлии, чаршафи може да доведе до замърсяване с тези вируси. При жените най-ярката им проява е рака на шийката на матката. Всяка жена на 20 години има поне по две приятелки, които имат ранички по матката си. При мъжете това води до рак на ануса, пениса, ларинкса и фаринкса.  Рак на гърлото се получава от тези вируси. Това е заболяване което засяга както жени, така и мъже. Няма човек, който в даден момент от живота си да не се е заразил с един от тези серотипове.

Човек може отново и отново да се зарази. Тези вируси не създават естествен имунитет защото не влизат в кръвообращението и нашата имунна система не е в състояние да изгради антитела. За тези вируси има две ваксини, които се инжектират и се правят по схема 0, 1, 6 месеца и за разлика от естествената инфекция тези ваксини дават имунен отговор в кръвта и когато човек се ваксинира просто не се заразява. Когато взимаме решение да се ваксинираме или не няма никакво значение дали човекът, който ще се ваксинира е вече заразен или не е. Ако той не е заразен и се ваксинира няма да се зарази. Ако той или тя са заразени ваксината върху която той или тя са заразени няма да направи нищо и в 99% от случаите ще се самоизчистят, но няма да се заразяват. Тоест няма нужда човек да си прави тест дали е заразен, или не е с тези вируси. Просто когато реши да се ваксинира трябва да го направи. За ваксината няма горна възрастова граница, а долната е 9 години.

Категории: Лекари

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *