Facebook

доц. Румен Бостанджиев – специалист психиатър, сексолог и психотерапевт

Доцент Бостанджиев, имате ли пациенти, които да се обръщат към вас с въпроси за секс по време на бременност и опасностите от секса по време на бременност?

Честно казано това не е преобладаващата част от хората защото бременността е естествен процес и не върви когато в двойката има бременна жена това да се възприема като проблемна ситуация. Когато говорим за секс нека не правим пълна аналогия между секса и сношението. Това, което дава възможност на партньорите да споделят своите еротични преживявания и да достигат до сексуална удовлетвореност в никакъв случай не се свежда единствено до сексуалния контакт и сношението, а включва много други неща които в крайна сметка имат отражение върху процесите в мозъка и това, което се случва там и което съвременната неврофизиология определя като феномен на мозъка, а не какви стимули идват от периферията.

Иска ми се да не противопоставяме двете неща, защото е съвсем ясно, че по време на бременността, а и след това за жената е изключително важно да се чувства комфортно – това е условие за нормалното протичане на бременността. Едно от ключовите неща тя да се чувства комфортно е тя да има позитивни преживявания и да се чувства сигурна и спокойна главно благодарение на тази топла връзка, която има със своя партньор и бащата на детето което очаква. По тази логика изглежда абсурдно бременността да бъде повод за дистанциране между партньорите и за ограничаване на тяхната интимна близост от съображения, че това би могло да навреди на бременността или да доведе до някакви неблагоприятни последици, свързани с евентуалното раждане или с възстановяването когато има някакъв медицински проблем. Всякакъв вид позитивни емоции, които двамата партньори могат да си доставят и споделят като емоционален жест на съпричастност, общност и свързаност, са неща, които благоприятстват този важен момент в живота – появата на дете в двойката.

Колко често се случва във вашата практика да има партньор, който смята секс по време на бременност за опасно начинание?

Случва се някои двойки да се презастраховат и по собствена инициатива да решат да ограничат контактите си по време на бременността. Дали защото жената е имала проблемна бременност в миналото и някой от колегите акушер-гинеколози за презастраховка са казали, че трябва да се избягва сексът по време на бременност. Не съм привърженик на подобни крайни мерки, защото еротичните преживявания водят до отделяне в мозъка на цял коктейл от важни невропептиди – серотонин, допамин и най-вече окситоцин. Това е хормонът, който свързва емоционално партньорите. Дори и да се налага при по-специфични случаи ограничение на сношенията, това в никакъв случай не бива да се възприема като дистанциране между партньорите и отказ от всякаква интимност, ласки и нежност. Това е важен момент, в който централна роля има емоционалното усещане за съпричастност и общност както за бъдещата майка, така и за бащата. Ако се пазят партньорите защото всеки контакт може да наруши бременността, може да доведе до дистанциране на бащата и чувство за неудовлетвореност и фрустрация. Появата на детето и без друго е сериозен стрес за една двойка, защото след появата на детето майката е 24 часа ангажирана с него. Бащата неизбежно е поставен в дистанция. За много двойки това се оказва критичен период. Затова е необходимо разбиране от страна на бащата, който трябва да приеме, че ще е на заден план. В същото време неговото емоционално присъствие, споделена грижа и съпричастност към това, което се случва, има много важно значение за нормалната емоционална ситуация, в която се намира майката. Това е ключов момент, който ако бъде адекватно посрещнат от родителите обикновено съдейства те да преминат през този период като заздравяват своята връзка и това ги прави много по-добри интимни партньори в тази нова фаза на отношенията когато те освен интимни партньори са и родители. Така че и двамата партньори трябва да са наясно, че това е един нормален период, в който по никакъв начин не върви да налагаме някакви ограничения с изключение на случаите, в които има специфични медицински проблеми. Даже и при тях остава идеята, че сексът не е сношение и, че е изключително важно в този период да има емоционална връзка!

Неудовлетвореността при жената в моменти на преждевременна еякулация. Кратък секс и преждевременната еякулация се дължи на физиологически или психически проблеми?

Нека го наричаме нарушен контрол върху еякулацията, защото бърза и преждевременна еякулация вкарва в погрешни представи. Това не е заболяване или специфична медицинска реалност. Контролът върху еякулацията зависи от две основни неща – първото е възможността за редовна еякулация, тоест за редовен секс. Точно това е и една от първите причини – голяма част от мъжете около 1/3 от тези под 30 години са склонни да губят контрол върху еякулацията и нямат такъв контрол защото нямат стабилна сексуална връзка и да имат редовни сексуални контакти. Ако разгледаме контролът върху еякулацията чисто физиологично той е свързан с постоянната продукция на сперматозоиди и препълването на семенните мехурчета. Ако няма редовни сексуални контакти колкото по-препълнени са тези семенни мехурчета, толкова повече те стимулират така наречения генитоспинален център, който ако е постоянно превъзбуден затруднява и контрола върху еякулацията. Това е все едно дълго време да не сме уринирали и да изпитваме позиви за уриниране. Ако редовно освобождаваме пикочния мехур контролът върху уринирането няма да е никакъв проблем. Същото е и с еякулацията, защото и двата процеса се регулират от генитоспиналния център в гръбначния стълб. Така че една от основните причини за загуба на контрол е разреждането на сексуалните контакти, по-рядко правене на секс което се случва много често по време на бременност или след раждане.

Другият съществен момент е фактът, че този генитоспинален център е под контрола на лимбичната система и по-конкретно на мигдала, която действа като паник бутон. В момента, в който мъжът започне с тревога да очаква, че при сексуален контакт ще свърши бързо тази тревога и притеснение и очакването, че отново ще свърши бързо е това, което поддържа устойчива готовност при сексуален контакт да се свършва още в първите една, две минути. Тоест да имаме ускорена еякулация. По този начин бързо се влиза в омагьосан кръг – колкото по-рядко толкова по-бързо и колкото по-бързо толкова по-рядко. За много двойки това се превръща в нещо апокалиптично – те се отчайват и се стига до нелепи решения за раздяла и създаване на паралелни връзки. Поне от 17 години има средства, с които може ефективно да се блокира този генитоспинален център и много бързо такива двойки да влязат отново в ритъм, в който мъжът може спокойно да контролира еякулацията си, така че сексуалният контакт да е удовлетворяващ и за двете страни. За съжаление това познание е далеч от опита на повечето колеги уролози и ежедневно виждам нелепи решения.

За митовете за секса и бързата преждевременна еякулация

Част от проблемите с бързата еякулация са свързани и с друга митология. Има редица американски сайтове, които твърдят, че практиката на самозадоволяване и мастурбация е вредна. Това касае порно снимки или видео материали с еротика. Когато хората гледат такива материали, фантазирайки си, създават някаква еротична емоция, която ползват при  самозадоволяване. Абсурдна теза е, че подобна практика води до пристрастяване и негативни физиологични промени. Още преди два века съществува тезата на доктор Тисо, който превежда на медицински език църковният канон и една от първите му дисертации – „за пагубните последици от ръкоблудството“. Той изобразява с рисунки младеж, който се самозадоволява и от това се съсухря и умира от мастурбация. В миналото са водили студенти в психиатрични клиники където са им показвали хора с тежки психически разстройства и пълен разпад на личността и им е останало само желанието да удовлетворяват сексуалните си нужди поради което тези хора са стоели по цял ден и са мастурбирали, защото нищо друго не могат да правят. При което коментарът е: „вижте ги какво правят и какви са станали. Ако правите същото ще станете като тях и ще загубите ума си“. Считало се е, че при еякулация изтича мозъчна течност и колкото повече мастурбираш ти изтича акъла и накрая се превръщаш в урод. Спомням си, че колеги на баща ми обясняваха, че имало резервоари и колкото повече човек изчерпвал на млади години, толкова по-малко щяло да му остане на късна възраст. Това е абсурдна теза – няма такива батерии, които като ги източваме на млади години няма да останат за старини. Тестисите постоянно произвеждат сперматозоиди – това не е яйчников резерв, който се изчерпва колкото повече го ползваме. Това е обичайна практика при повечето млади хора и целият този страх от самозадоволяването може да предизвика директна връзка с това човек да може да свърши и изработва стереотип да свършва бързо защото изпитва страх и неудобство и когато стигне до секс гледа да приключи бързо и този опит се пренася и при контакта с партньорката.

Ролята на страховете

В случаите когато става дума за т.нар. първично ускорена еякулация или когато човек е пропуснал момента да се научи да контролира еякулацията си най-често това е поради тези страхове. При самозадоволяване, ако изпитвам страх, че правя нещо лошо и вредно, пагубно и грешно което ще ме закара в ада защото нарушавам божиите закони. В този момент гледам да свърша бързо и пропускам момента да се науча да контролирам еякулацията си. Обратно при младежите, които нямат реален сексуален опит е осъществявана в условия на спокойно отдаване на еротичните преживявания, то обикновено естественият стремеж е човек да си удължи удоволствието и точно това мотивира по-голямата част от мъжете да се научат как да отлагат финала, за да си доставят повече удоволствие. Тоест те се научават да контролират еякулацията си както всяко едно дете в първата година от живота си се научава да контролира кога да ходи по малка нужда. Тези погрешни представи за пагубните последствия от ръкоблудството допринасят за това хората да научат това умение.

Когато се разредят сексуалните контакти в последните месеци на бременността много мъже усещат, че при контакт са склонни да свършат по-бързо. Ако това ги паникьоса и тревогата стане голяма може трайно да се влезе в този стереотип на бързо свършване при който жената е неудовлетворена и избягва сексуалните контакти и се затяга примката. Това, което може да се направи дори без да се ползват медикаменти, е човек да си помага сам когато няма възможност за редовни контакти. Това е напълно достатъчно, за да се запази това умение за контрол и когато има възможност партньорите да не изпитват подобен дискомфорт.

Когато единият партньор по време на бременност не желае да се прави по-често секс възможно ли е това да се дължи на страхове или има друга причина?

Оставете тези физиологически причини – това са кухи фрази, зад които не седи нищо. Няма такава физиология, която да казва, че това зависи само от хормоните. В крайна сметка това, което е определящо, е усещането за общност и свързаност. Основната цел на сношението е да свърже емоционално двамата партньори и бъдещи родители и това, което е важно е, че по време на секс се отделя окситоцин. Този хормон създава здрава емоционална връзка между партньорите, които споделят еротичен опит. Най-много окситоцин се отделя по време на кърмене и това определя тази здрава връзка между майката и детето при хората и животните. По същия начин когато партньорите имат съвместен еротичен опит в мозъка и на двамата се отделя окситоцин и той прави така, че да могат двамата родители да останат здраво свързани по-дълго време до потомството и да могат да гарантират неговото оцеляване и развитие. Присъствието на родителите до потомството е изключително важно за оцеляването и развитието на потомството. Основната цел на секса е точно тази – да свърже партньорите и да гарантира на потомството, разчитайки на тяхната загриженост да може да се развие. От всички сексуални контакти максимум един, два до три имат репродуктивен ефект, а хората правят секс много повече и биологичният смисъл на това е именно създаването на тази здрава емоционална връзка. Окситоцин се отделя не само при секс, а при всякакъв вид еротично взаимодействие което е свързано с обмяна на тази еротична енергия. Неслучайно в неврофизиологията се ползва терминът влизане в еротичен дисонанс тоест настройване на една и съща еротична вълна, което означава двамата партньори да споделят преживяване на нежност, ласки и близост. Това има благоприятен ефект и върху развитието на потомството. Тоест детето интуитивно от първите мигове когато се появи на бял свят усеща тази емоционална атмосфера, която създава родителската двойка. Когато детето е в двойка на подкрепящи се партньори то се развива много по-добре и е по-здраво и неговото неврофизиологично развитие е по-пълноценно отколкото при деца, които усещат тревогата и стреса на своите родители.

Не трябва да се пренебрегва емоционалният момент както се случва често в АГ практиката и се казва, че не трябва да се прави секс защото е опасно. Даже и да е така може да не се прави сношение, но това съвсем не значи, че партньорите трябва да се лишат от ласки. Живеем във време, в което на секса се гледа като на ръгай чушки в боба! Сексът не е това! Двойките, които се очаква да имат дете, ако имат по-широка нагласа за сексуалните отношения, еротичното и чувствените преживявания, те ще гарантират не само собственото си спокойствие, но и оптималното развитие на детето.

Секс след секцио. Може ли да се прави секс след секцио и колко време след това?

След секцио жената не остава сексуален инвалид. Това е въпрос, който най-добре да се консултира с гинеколога, извършил самото секцио. Това е рутинна оперативна интервенция, която има съвсем конкретен период на възстановяване, така че тук гинекологът е този, който може да каже след колко време са се възстановили тъканите след оперативната намеса. Това в никакъв случай не означава прекъсване на възможността за сексуален контакт за особено дълъг период. Като всяка друга оперативна интервенция има възстановителен период, след който съвсем нормално партньорите могат да продължат сексуалните си контакти. Това трябва да се съобрази с конкретната реалност в дадената двойка и тук думата има гинекологът, който извършва операцията и е наблюдаващ в случая. В никакъв случай това не е екстремна ситуация, която да налага някакви по-драматични последици върху интимния живот на партньорите. Даже и за кратко да се наложи ограничаване на секса това не значи прекъсване на всякаква интимна връзка! Даже и в Кама сутра сношението е само една от възможностите. Много по-голямо внимание се отделя на изкуството на докосването и в Тантра например има какви ли не други начини партньорите да споделят еротичните си преживявания. Единствено последните 20 години в западния свят има този култ към сношението. Всичко се върти около твърдия член! Всичко се фокусира там защото това движи бизнеса – ерекцията и твърдият член! Там са медикаментите, които се продават и генерират огромна печалба. Затова и хората се потапят в атмосфера на тревога и страхове, за да може постоянно да ходят до аптеката и да взимат синьото, жълто и оранжево хапче, с което да са винаги готови и членът да е винаги на 6! Сексът не е само твърдият член!

Неврофизиологията чрез съвременен ядрено-магнитен резонанс е установила, че оргазмът е феномен на мозъка! Откъде точно от периферията ще дойде стимулът няма никакво значение! Оттук и цялата митология за 100 вида оргазми – клиторен, вагинален , g точка и т.н. Това е безсмислено създаване на излишна тревога!

Оргазмът е нещо, което се случва в мозъка на човек и това зависи от това каква е нагласата ми с партньора и какво се случва между нас като човешки същества. Какво може да се направи с вибратор или всякакъв друг вид зеленчук, който има по пазара в момента са подробности, които нямат никакво значение защото периферната стимулация не е решаваща! Решаващо е това, което се интегрира в нашия мозък като преживяване и в нашето съзнание! Любовната връзка зависи най-вече от това какви са отношенията между партньорите и доколко те могат да споделят съпричастност и взаимна отдаденост, доверие и сигурност. Има ли ги тези неща няма значение откъде ще се подаде стимулът.

Ин витро процедурите и фиксацията по време на „правенето“ на деца.

В съвременната медицинска практика и особено в АГ практиката когато става дума за репродуктивни проблеми много често се пренебрегва психологичния фактор. Овулацията и репродуктивните функции при мъжа и жената са свързани с емоционалното ни състояние. Това не касае само ерекцията или бързата еякулация. Всяка една стресова ситуация и напрежението, че точно сега трябва да се стигне до забременяване може да наруши овулацията и да се стигне до чисто физиологични проблеми. Има случаи на двойки, които отчаяни, че не могат да имат дете и решат да осиновят такова и „успокоят топката“ и възстановят емоционалното си състояние след година жената забременява. Всички други причини, които гинеколозите измислят, са с цел хората да се пуснат по клинични пътеки и да им се вземат парите! Един мой приятел гинеколог каза култова фраза, че сексът за кеф и дете са различни неща и не бива да ги бъркаме! Когато целта е да се стигне до забременяване има сигурни технологични подходи в АГ, които могат да осигурят забременяване с точност. Достатъчно е с доплер да се видят двата яйчника и да се прогнозира с точност до часове кога е овулацията и като с лазер да се уцели яйцеклетката. Не е нужно хората да се бъхтят всеки ден да правят секс, защото това даже е контрапродуктивно. Когато се знае кога е овулацията и мъжът се е въздържал от еякулация дни преди това, така че в този момент да има качество и количество еякулат шансът за оплождане е почти 100%. Няма никакъв смисъл хората да влизат в тази паника и стрес, които компрометират еротичното преживяване и става невъзможно да се осъществи сексуален контакт. Дори да се стигне до забременяване тази щета, която са си нанесли, по-натам може да се превърне в нещо неприятно. Ражда се детето, но те са нарушили средата за спонтанно споделяне на еротични емоции и това води до разреждане на контактите. Колкото по-тревожни са хората ползват повече лекарства и е въпрос на бизнес.

Категории: Секс

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *