Facebook

Доктор Георги Езекиев - онкохирург в КОЦ Враца

От колко години се занимавате с онкохирургия във Враца д-р Езекиев? Вие сте завеждащ онкохирургичното отделение в КОЦ Враца.

Започнах тук през 1990 г. и не съм променял мястото си като изключим няколко месеца, в които обикалях Западна Европа и клиники там, за да придобия опит и да го пренеса тук.

Вие сте от малкото примери на лекари, които са останали в България. Кое ви накара да останете тук, а не да поемете на запад?

Чисто човешки съм човек, който трудно понася раздялата с близките си и не мога да си помисля да ме няма при родителите ми. След това създадох семейство и децата ми също като мен не искат да чуят за емиграция. Освен това съм патриот в добрия смисъл на думата, а не като тези модерните патриоти и смятам, че България е била много добра държава преди да дойдат комунистите на 9 септември 1944 г. и може отново да е такава.

Защо избрахте хирургия при това онкологична хирургия?

Още в 6 клас избрах да съм лекар и по-точно казано хирург. Така че не съм имал никакви притеснения. Целият ми живот е бил една права линия и усилията ми са били насочени точно към това – да бъда хирург чисто романтично от филми. Все пак съм и плод на онова общество, а тази професия ти даваше свобода и независимост.

Защо останахте във Враца и в най-бедния регион в цяла Европа, а именно Северозапада? А не избрахте да отидете в София, ако не в чужбина?

Имал съм хиляди покани от къде ли не, но съм твърдо убеден, че човек може да направи всичко където и да го оставиш. Стига разбира се да иска и да има ината и силата. Например когато Военна болница в София купуваше първите машини за рязане в хирургията и ултразвукови скалпели и в същия момент купувахме и ние. Така че когато можеш, искаш и се научил всичко се случва, независимо къде се намираш.

Какво представлява работата на един онкохирург и човек, който се занимава с онкология и тази страшна болест рак?

Онкологичната хирургия е най-тежката хирургия това е ясно. Силата на тази професия е в екипа, а не в един човек. Оказа се, че за всички тези години имам над 40 000 операции – това е огромен труд! Трябва човек да знае, да може и да е убеден в това, което върши.

Доколко ролята на анестезиолога е важна? Това е една за съжаление изчезваща професия?

Ние сме едно от малкото места, за които може да се каже, че сме хомогенизирани като колектив. Работим като колектив и редовно влизаме със смесени екипи, ако се наложи уролог или гинеколог. Когато видят зор другите специалности веднага влизат хирурзи да помагат. Съвременната хирургия не може да съществува, ако няма такова взаимодействие. Анестезиолозите ни са страхотни и аз съм си правил труда да разговарям с всеки един поотделно и събрах всичко свястно в Северозападна България като анестезиолози и хирурзи и съм щастлив, че тези хора се съгласиха да дойдат, а някои от тях пътуват и от други места.

Над 40 000 операции имате. Как се стига до операция? Само в краен случай ли или при някои хора е препоръчително да се направи преди да се стигне до фатален край?

Операцията има строги индикации преди това, че е нужна. Не може да прибегнеш до нещо такова без да си убеден в това. Слава Богу има правила за това какви са индикациите за една операция. Ние сме харесвани от нашите пациенти не само заради лекарите, но и заради медицинските ни сестри. Носи се легенда, че при нас в КОЦ Враца, за да почне работа някой трябва да се пенсионира и никой не иска да напуска, защото се чувстват полезни и вярват в мисията, която изпълняват тук и са добри хора. Това е голямата рецепта в медицината – да събереш добри хора.

Тоест вашето отделение се явява като един райски кът на фона на цялата немотия и нищета в здравеопазването в България?

Точно така, това го казват всички наши пациенти. Над половината от тях са извън Северозападна България и всички казват, че са били в много болници, но толкова усмихнати и вежливи хора, на които да им пука за тях, не са виждали. Важното е да са добри хора, ако не са добри хора няма как да са добри хирурзи или лекари. Ако един човек е меркантилен винаги ще гледа лесното в хирургията срещу голяма печалба. При нас е точно обратното – ние вярваме в това, че имаме мисия.

Не е ли това и проблемът на лекарите по света и в България, че приеха работата си като търговия, а не като призвание?

Точно това е най-големият проблем, защото бакалията се настани в медицината в България. Три са икономическите групировки, които създадоха частните болници и грабят като луди от тези 8 милиарда! 8 милиарда са огромна сума за държава като България! Да не говорим, че голяма част отива във фармацевтичните компании, което е абсолютно ненужно, глупаво и порочно. Останалото отива в тези няколко групировки, които имат няколко болници и са окупирали ръководството на касата, на лекарския съюз и всички са от един и същи произход

Кои са най-запомнящите се случаи във вашата кариера? Прочетох, че наскоро сте премахнали огромен тумор от жена?

рак, доктор Георги Езекиев

Това е тумор, който се учудихме откъде произлиза. По всяка вероятност смятаме, че е яйчников тумор, който е обхванал почти всички органи и е инвазирал е почти всички органи. Може да е почнал като доброкачествена киста, но след това обаче се е разраснал. Имаше много големи метастази, които рядко се срещат. Този тип операции никой на запад (Париж, Лондон, Виена, Берлин) – има един предел, който нито един западен хирург, а и в България, няма да го мине. Казват, че няма да рискуват здравето на пациента и тяхната слава на хирурзи. Такива операции са на ръба – засегнати са съдове и, ако се случи може да убиеш човека на масата. Тоест, за да тръгнеш на такова нещо трябва да имаш „дупе“ и огромен опит. Това много малко хора ще го направят – повечето предпочитат сигурността. Това са от този тип операции, за който хирурзите казваме, че и чорапите са ти мокри. Даже бельото си изхвърлих след операцията, защото беше в кръв.

Каква е причината да се стигне чак до такова състояние?

Човешката глупост! Написах този пост в социалните мрежи съзнателно, за да може хората да се стреснат. Ако 200-300 души съм накарал да идат на лекар, за да си направят профилактични прегледи съм постигнал това, което искам. Не може преди 2 години на тази жена да й е казано, че трябва да се оперира по спешност и на всяка цена и тя да продължава да чака. Нищо не може да извини такава глупост! Това не са единични случаи, имам смразяващи снимки на карциноми на лицето, които са изяли половината лице…

Има мнение, че химиотерпаията и лъчетерапията са вредни и да се лекуваме с народна медицина?

Като има такова мнение ще мрем и ще имаме с 10 години по-малко продължителност от цивилизования свят, така битува мнението и, че не трябва да се ваксинираме и, че червената армия е прекрасно нещо. Едни и същи хора говорят едно и също и, че 5G ще ни умори сега всички са с 5 G! Колкото по-необразован е един човек и не е учил физика и химия, толкова повече не може да си обясни нищо. Образованите хора си обясняват нещата на молекулно ниво. Необразования човек търси господ и не знам още какво, търси Сорос, който ще го чипира с Бил Гейтс и т.н. Най-тежкият проблем в България е деградацията на образованието!

Както хората ходят на профилактични прегледи на автомобила колко често трябва да ходим и на профилактика за нашето здраве?

Ако имам кола и не отида в дадения сервиз да си направя обслужването на колата губя гаранцията. В САЩ е така, ако не отидеш на преглед губиш застраховката. Тези прегледи са различни за различните възрасти, тъй като всяка възраст има своите здравни проблеми – те са разписани и трябва да бъдат разписани. Това е и работата на личните лекари, но те правят фалшиви такива. Друг въпрос е, че на тях им се вменяват задължения, които те не могат да изпълнят защото им липсва квалификация. Трябва да има санкция за хора, които не са ходили на профилактични прегледи или да платят част от лечението си! Всички знаем, че когато българинът трябва да плати глоба започва да мисли.

Има ли доказателства от какво се поражда рак?

Не, те са различни онкологичните болести. В онкологията има десетки групи и подгрупи. В учебниците пишеше, че трябва да съвпаднат 870 фактора, за да се отключи мутация на ДНК. Има и други теории, които казват, че ако един човек живее достатъчно дълго на всяка цена ще се сблъска с тази болест и в ДНК-то му ще мутират част от гените и той ще започне да продуцира ракови клетки в организма си. Така че до ден днешен проблемът не е решен, но почти всеки месец нещо се добавя. Учените са стигнали на ниво ДНК, има терапия с антитела едно време на никой не му минаваше през акъла, че може да се случи такова нещо. Да натовариш една молекула с една подмолекула и да вкараш антитяло и да отиде точно в раковата клетка и да убие точно нея. Това са невероятни възможности и с изкуствен интелект този процес ще стане възможен. Там се моделират всички тези изследвания, а не се чака както досега чисто биологично да се свършат тези неща – да имаме биологичен успех и да го докажем с епроветката. С навлизането на изкуствения интелект това ще бъде модулирано в теоретични схеми и те ще доведат до бърз напредък.

Страх ли ви е, че ще си загубите работата заради изкуствения интелект?

Не бива да ни е страх от него, а трябва да го приемем за помощник в работата. Много професии ще си отидат и няма смисъл хората да се плашат, защото има други професии, които ние не можем да предполагаме. Има изследвания в САЩ, които сочат, че 25% от диагнозите са погрешни и с помощта на изкуствения интелект този процент ще намалее и ще имаме над 95 % верни диагнози. Тоест човешкият фактор там където може ще се замени. Има и смешни твърдения като кибернож – няма такова нещо. Киберножа е лъч от лъчетерапията, а роботът в хирургията не е робот – пак работи хирургът той не работи сам, така че не трябва да си го представяме така идеализирано.

Какво ще кажете на младите лекари? Защо да останат в България?

Имам страхотни млади лекари около мен защото ние се грижим за това те да се квалифицират и то бързо да научат неща, които иначе няма да научат. Ако те обичат това, което правят, те ще се справят. Трябва да си обичаш работата това е единственият начин да не работиш през живота си! Не е вярно, че парите са важното нещо в живота – удовлетворението е важното нещо в живота! Когато излезеш от такава операция не мислиш какви пари ще вземеш от касата, а за това удовлетворение което имаш в душата си от това какво си направил. Виждаш една жена на 52 години и ти си й дал нов живот! Няма как това да бъде обърнато в пари или Майбах. Майбах и Ферари карат много глупави хора в България и те никога няма да изпитат това, за което ви говоря – удовлетворението! Младите трябва да мечтаят и да са удовлетворени от това, което вършат! Трябва да сме полезни и когато всички са полезни по малко или много обществото се развива!

Категории: Лекари

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *