Facebook

Какво съдържание имат етикетите на продуктите?

Днешната тема е свързана с етикетите, които ние рядко четем, но оказва се е важно да видим какво пише в тях. Това, което забелязвам и от ежедневната си работа с клиенти е, че се получават фрапантни грешки в разчитането на полезните макронутриенти и разчитането на това какво е мазнина. Какви са разликите между наситени и ненаситени мазнини, видовете въглехидрати и т.н. Бих искал да обърна внимание най-вече на разчитането на тези етикети. Всички знаем протеините какво са и колко калории носят за грам и в себе си като енергоносимост.

Оказва се обаче, че много хора в желанието си да хапнат нещо подсладено и в същото време да е с малко калории си мислят, че ако изядат протеинов бар, в който ще намерим 15-20 грама въглехидрат на 100 грама и от тези 15-20 грама 13 са захар, те си мислят, че това е ок и това са само едни 40-50 калории. Това обаче на база цялостно съотношение захар-въглехидрат е едно значително количество.

Трябва да се научим да различаваме заместителите в тези захари, където бихме могли да търсим съдържание на фибри и полиоли, които сами по себе си за захарни алкохоли, които се ползват основно като хранителни добавки в индустрията и то основно за подслаждане и добавяне на витамини и аромати. Така или иначе полиолите имат почти същата сладоносимост като захарта. Захарта обаче като чист въглехидрат носи над 4 калории за грам.

Какво са полиолите?

Полиолите биват няколко вида – еритритол, ксилитол, лактитол, сурбитол, но основно се ползва еритритол, тъй като се използва в готвенето. Там калорийният прием се синтезира в рамките на 0,2 до 2,5 калории за грам прието вещество, което е в пъти по-добро от захарта. Още повече, че еритртиола и ксилитола са вещества, които не образуват кариеси, а пък ксилитола е отровен за кучета.

За хората вреден ли е?

Не е вреден за хората, ако е в рамките на нормалното количество от 30 до 40 грама на ден. Ако се прекали е възможно да се стигне до по-разстроени състояния като метеоризъм, газове и диария, но в рамките на нормалното такова нещо е изключено да се случи.

Наситени и ненаситени мастни киселини

Да обясним на хората какво са наситени мазнини. Ако прочетеш един етикет няма да разбереш нищо, ако не си навътре в материята.

Да кажем за фибрите – те биват разтворими и неразтворими. Фибрите всъщност са вид въглехидрат, който помага на перисталтиката и храносмилането и подпомага добрите нива на глюкоза. Голяма част от фибрите може да ги намерим в боровинките, доматите и краставиците. Изключително необходими са за добрата перисталтика и здравето на чревната флора. Чували сме за хуска, който се приписва често при медицински състояния. Така или иначе фибрите сами по себе си не носят калории и допринасят за едно състояние на ситост и по-слаб апетит. Така че когато четем етикета е по-добре да търсим полиоли и фибри, отколкото да търсим захари.

А фибрите и овесените ядки?

Ако търсим храни, богати на фибри освен домати, краставици, боровинки можем да споменем и чия. В нея има над 35 грама фибри на 100 гр. продукт. Чия, овесени ядки, грахови и бобови растения и в по-малки количества брюкселско зеле и спанак.

Относно мазнините и мастните киселини – те се делят на наситени и ненаситени. Ако прекалим с консумацията на наситените мастни киселини може да се стигне до сърдечносъдови проблеми (например атеросклероза). Когато четем етикетите трябва да обърнем внимание на количеството наситени мастни киселини и трябва да внимаваме за процента наситени мастни киселини. Имаме и ненаситени мастни киселини, които се делят на моно и поли ненаситени киселини. Това са Омега 7,9,3,6 – едната е алфа-линоинова киселина, а другата линоинова киселина. Необходими са за сърдечното здраве и цялото функциониране на сърдечно-съдовата система. Ако приемем, че консумацията на един режим е около 30 % количеството на наситените мастни киселини от тия 30 % трябва да е не повече от 1/3. Мононенаситените киселини са също в това съотношение и остатъка е на полиненаситените мастни киселини. Добре е да съблюдаваме консумацията на Омега 6,9 спрямо консумацията на Омега 3 киселини и да бъде в съотношение от 3 до 5 към 1.

Заключение

Основното, което трябва да гледат хората докато четат етикета е ниското съдържание на захари. Преобладаващите калории, които са на мястото на въглехидратите, да бъдат във фибри и най-вече полиоли като заместители на захарта и да не бъдат с прекалено голямо количество наситени мастни киселини.

Категории: КетоХранене

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *