Facebook

Ивет и Мая Шумкови за плуването в море и гръбначните изкривявания

В епизод 7 на живи-здрави гости са ни Ивет и Мая Шумкова от варненския клуб по плуване Клуб по водни спортове “Плуване за всяка възраст” В епизода ще видите
✅как да се предпазим от удавяне в море
✅техники за плуване в море и открити води
✅Какво трябва да знаем, ако искаме да плуваме маратона „Галата-Варна“?
✅защо да изберем плуване като спорт?
✅на каква възраст е добре да се почне
✅какво да знаем, за да избегнем контузии

Ивет, какво ти направи впечатление в маратона „Галата-Варна“ през 2023 г. това беше 83 издание на маратона, а ти беше съдия в една от лодките. За какво трябва да внимават хората, които искат да преплуват този маратон в море от близо 5 километра, но не са били достатъчно подготвени?

Забелязвам, че участват много хора без да имат добра подготовка и го подценяват. За да се подготвят добре е нужно поне 3-4 пъти седмично да ходят на тренировки по плуване със специален режим, за да натрупат издръжливост и да успеят да преплуват разстоянието от 4,5 км.

Какво трябва да включва подготовката на един непрофесионален плувец?

Всеки стил в плуването кроул, бруст, делфин или гръб трябва да се изпълнява с правилна техника. Това изисква време и усилия, защото ако е запаметена грешно техниката разстоянието е почти невъзможно за изплуване. Започва се постепенно от 1,2 и след това 3 километра и на тренировка, ако искате да издържите трябва без проблем да плувате в басейна 4-5 километра в различни стилове. Примерно на серии 10 по 100, 5 по 200 само крака или само ръце и да дишат правилно във водата. Освен във водата трябва и на сухо да има добра подготовка.

Ти като си плувала какво впечатление ти е правило – сменят ли стиловете плувците и каква е тяхната издръжливост?

Най-подготвените плуват само в свободен стил или иначе казано кроул, а някои допускат тази грешка да тръгнат прекалено бързо, след което се изморяват и не могат да си разпределят силите правилно за цялото разстояние.

Това, че някой може да плува свободно 4-5 км в басейн значи ли, че ще се справи и в открити води в море?

Зависи как се плуват тези 4,5 км. Ако се плуват в леко темпо с много почивки и на кратки разстояния би било трудно. Затова си има специални тренировки и се почва 2 по 500 после 2 по 800 и постепенно се увеличава разстоянието, за да може човек да се подготви. В басейна като плуваш дишаш от двете страни, а в море трябва да вдигаш главата напред, което изморява допълнително и прави плуването по-тежко. Като си вдигнеш главата и краката стават тежки и натежават. Постоянно трябва да гледаш в една посока, идва вълна, трябва да си много адаптивен и да знаеш от коя страна да си вземеш въздух кога и как. Трябва да си прекарал време в басейн, за да си сигурен, че ще успееш без да има различни ситуации.

Какво е средното време, което е нужно, за да се подготви един любител плувец за участие в настоящия маратон? Не за призови места, а да може да изкара цялата дистанция?

Ако човек има запаметена правилна техника от 6 месеца до 1 година.

За какво трябва да внимават хората, които плуват в морето без значение дали си опитен или не морето взима жертви.

Ако не могат да плуват не би трябвало да влизат навътре във водата в море. А тези, които са любители, да се съобразяват с моментната им подготовка. 200 метра 200 метра и да не прекаляват, за да могат да излязат и да плуват успоредно близо до брега, за да излязат успешно.

плуване

Представи твоя клуб „Плуване за всички възрасти“ във Варна се провеждат тренировките нали? На каква възраст може да се запишат децата?

Клубът се казва „Плуване за всяка възраст“ имаме около 80 членове включително деца и възрастни. Без значение от възрастта работим с хора на всяка възраст. От шест месеца до смъртта на човек. Тренировките се провеждат на басейн „Делфини“ във Варна и „Двата делфина“ в кв. „Бриз“. Това, което би отказало децата е, ако самият треньори има по-суров подход, за който децата все още не са готови и губят желание, а ако не идват с желание те се отказват. Много е важен подходът на самия треньор и детето да идва с желание, ако не идва с желание то плува механично и не се стига до резултати, а ходи насила и само отчита дейност.

Колко време трябва на един начинаещ да усвои техниките на плуване?

При всеки човек е различно и индивидуално. Много зависи човек какъв живот е водил преди това и дали е бил спортист. Дали е имал добра двигателна култура като дете и дали само си стои на компютъра и си играе. Около 3 месеца са нужни, за да научи от нулата как да плува и базовите техники, а за по-професионално ниво са нужни от 3 до 7 месеца.

В клуба ви има и лечебна гимнастика. Тя се води от Мая Шумкова – разкажете малко повече за нея.

Нашият клуб е с насоченост за хора с гръбначни изкривявания. Мая Шумкова е рехабилитатор и следи за правилното изпълнение и дали процесът е както трябва. Най-големият проблем на децата е, че родителите пропускат двигателната активност. Те наблягат много на образованието и дори да правят нещо не е периодично, а почват и спират. Движението помага да сме по-интелигентни и да не седим по цял ден в училище и вкъщи. Би трябвало да има интелектуална, след това двигателна дейност и след това отново интелектуална. Оттам понеже са изключително обездвижени и няма тази системност се пропуска колко важно нещо е спортът и как стимулира кръвообращението. Оттам се наблюдава ръст на децата с гръбначни изкривявания. Така че е крайно време да се разбере, че трябва да има периодичност, а не само четем, четем, а да има и движение. Тоест когато наказвате децата си не ги наказвайте с лишаване от спорт! Няма проблем да сте били на изпит, а преди това на спорт, напротив по-добре ще се представите! Спортът помага да добрата концентрация, имате достатъчно енергия и стимулира мозъчните полукълба. Прекалено дълго седят пред компютрите децата. Никога не е късно да се получи гръбначно изкривяване! При възрастните се получава от статичните пози и работата по цял ден седнали и никаква двигателна активност. В България няма изградена двигателна култура!

Неправилните упражнения могат ли да породят гръбначни изкривявания?

Да, могат! По време на тренировка когато се бърза и не се спазва техниката и не се следи за всеки детайл в крайна сметка може да се стигне до гръбначно изкривяване! Това е натоварване и в един момент едни мускули се разтягат, а други се скъсяват. Да речем дишането от едната страна при кроул години наред.

За колко време може да се възстанови човек от една травма?

Нещата се получават бързо когато се правят корекции даже и с 5-6 повторения на упражнение – имах случай на комбинация между плуване и суха гимнастика, при който детето е чувствително променено за няколко дни. Корекцията е много важно нещо и да не се бърза! Много често забелязвам гръбначни изкривявания и в практикуващи спортове заради недостатъчното следене на правилното изпълнение на техниката. Желанието за бързи резултати без значение дали за отслабване и фитнес и културизъм или плуването.

Категории: ПлуванеСпорт

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *