Facebook

Какво е кето? Кетонна диета и какво трябва да знае човек, който не разбира от материята, но иска да се подложи на кето режим и диета?

От голямо значение при всички видове режим е елементът воля без значение дали става дума за кето диета или нисковъглехидратна такава или хранителен план. Много от хората, които спазват някаква диета, имат проблем още със самата дума диета, тъй като за тях това означава лишение. Повечето хранителни планове, които предписваме ние като специалисти диетолози, нутриционисти и треньори са свързани с плана, който ще трябва да извървиш, за да постигнеш целта си.

Кето/кетогенна диета, кетоза

Много модерна тема в последно време, дошла от други държави. Зад тези понятие и тази популярност се крият лукративни цели – печалба на пари, продажба на добавки и хранителни режими и комерсиализация. Най-общо казано кето/кетонната диета се свързва с това, че организмът черпи енергия от мазнините за сметка на въглехидратите. В кето/кетонна диета или кетоза изпада организъм, който получава своята енергия от 75 до 90 % за сметка на поетите мазнини и белтъци и не повече от 20 до 50 грама въглехидрати. Ти можеш ли да издържиш така?

Колко 50 грама въглехидрати на ден? Как функционира мозъка при това положение?

Труден период и трудна адаптация е това за един организъм, особено в началото. Преболедуването на това състояние се нарича още кето грип. Изключително трудно е в началото за някои организми, особено за тези, които приемат долната граница на допустимият прием въглехидрати. В последствие тялото се нагажда и започват да се горят основно мазнини.

По какво разбираме, че сме в кетоза?

Ако си си измил зъбите и въпреки това имаш лош дъх значи си близо до това състояние. Лошият дъх е един от предвестниците на влизането в кетоза. Можем да ползваме и ленти, с които да проверяваме урината си.

Какво представляват 50 грама въглехидрат? Хората не си дават сметка, че въглехидрати има в различни видове храни, в това число и в плодовете. Какво са 50 грама въглехидрат на ден?

 Препоръчителните плодове с ниско съдържание на въглехидрати под формата на фруктоза са горските и червени плодове – боровинки, ягоди, малини и къпини. Лятото може да включим череши и диня, но разбира се в умерено количество. Във всички други видове плодове има заблуждаващо високо количество фруктоза (което е въглехидрат) и това би ни изкарало от състояние на кетоза.

Колко дълго трябва да спазваш кето/кетогенна диета?

В зависимост от плановете и целите и възможни проблеми състояния. Кето диетата може да е полезна при някои хормонални нарушения и състояния на предменструален синдром и депресия след раждане, на диабет. Полезна е и при проблеми състояния на кожата, В много от тези състояния, дължащи се на хормонален дисбаланс кето диетата може да помогне. Разбира се както с всеки друг хранителен план това не бива да се постига с абсолютни крайности и абсолютно ниски нива на въглехидрати, тъй като мозъкът ни също работи с помощта на нужното ни количество въглехидрат. Няма как да караш цял живот на кето диета, тъй като ако си повече от 2-3 месеца на такава може да си създадеш нови хормонални дисбаланси и състояния, които няма да са в твой плюс. Хубаво е да се прави почивка от месец-два след която и да е диета. Това важи особено за жените в детеродна възраст, след което отново може да се инициира такъв план. Ако си в състояние на кетоза тялото получава енергията си не от гликогенните депа, а от произведените кетони от черния дроб.

кето

Негативи от кето режима. Колко често трябва да се приема вода?

По време на тренировка едно от най-важните неща е приемът на вода. Всеки може да изчисли необходимото количество вода когато раздели собственото си тегло и за всеки 30 килограма тегло пие по 1 литър вода. Ако ежедневието е свързано с активен спорт тогава приемът на вода трябва да се увеличи поне с 50 %. Изключително необходимо е за здравето на бъбреците и на всички органи. Заблуда е ползването на неопренови колани и опасването в кръста и зоната на бъбреците. Мислят си, че чрез изпотяването губят килограми – да, губите килограми, но губите минерали, електролити и течности, които след това така или иначе ще наваксате. Губите и много важни соли и в такъв момент на високи външни температури и интензивна загуба на течности по този изкуствено предизвикан начин може да си докарате бъбречна недостатъчност. Всички, които употребяват такива колани спрете и не си давайте парите за глупости!

Да предложим примерно кето меню?

Основно се акцентира на приема на белтъци и здравословни мазнини. Белтъците може да ги набавим от сурови ядки и по-мазни меса и риба. Може да ги набавим от млечни продукти и яйца. Важно е при мазнините да не ползваме рафинирани маргарини и олио. Може да ползваме зехтин, авокадо и мазнината на жълтъка на яйцето и всички производни на суровите ядки.

Има мит, че не трябва да се яде сладко след 16 часа. Всички знаем за дневният калориен прием. Има ли значение кога се яде при кето диетата?

Има мит, че не трябва да се яде сладко след 16 часа. Всички знаем за дневният калориен прием. Има ли значение кога се яде при кето диетата?

Кетонната диета е едно, а нисковъглехидратното хранене е друго. Когато например приемаме по-високо количество въглехидрат за нас целта е да се храним по-редовно на всеки 3-4 часа, за да можем да стимулираме максимално нивото на метаболизма. При кетонната диета имаме свръхконсумация на мазнини и протеини, които се усвояват по-бавно от организма. Когато си на кето режим може да се храниш 2-3 пъти на ден, а при нисковъглехидратна диета да ядеш дори до 5-6 пъти на ден. Има хора, които правят кетонна диета на принципа на 8/16 в интервал от осем часа приемат храна. Дали ще я приемат на Това е фастинг.

Има ли значение какъв спорт практикуваш, ако си на кето режим? Например високоинтензивни тренировки тип HIIT?

Обемните тренировки, които изискват голяма избухливост и сила ще бъдат по-проблеми за практикуващите кето режим. Всичко е въпрос на познаване на собствените възможности и лимити. Кето хляб може да се яде, има и кето чипс, който е перфектен за такъв тип диета. Вписват се изцяло като макроси в режима.

храна

В заключение да кажем какво трябва да знаят хората за кето диетата преди да пристъпят към нея?

1: Пийте много вода

2: Каквато и да е диетата, ако целите да отслабнете то трябва да сте в калориен дефицит.

3: Не правете нещо, преди да сте сигурни, че ще го направите както трябва.

4: Желателно е да се консултирате със специалист

5: Желателно е кето планът да не е копиран от някой сайт, който е дал универсален пример или да е от някой приятел. Трябва да е персонално изготвен план, а не от някой приятел в залата. Целта трябва да е да се отслабва здравословно – това значи между 300 гр и 1,2 кг на седмица и да не се получи този йо-йо ефект.

Категории: КетоХранене

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *