Facebook

Има ли причини хората да се притесняват от ново разпространение на Covid 19?

Професор Тодор Кантарджиев за опасностите от нова вълна на Covid 19:

Няма основателни причини за голямо притеснение по тази тема. Ако погледнем микроба, който причини тази пандемия, ще видим, че тя се разви по много интересен начин. Още се питаме как започна всичко? Лично аз не търся конспирации и желание за бактериологично оръжие и съсипване на човечеството, но като специалист смея да твърдя, че някои хора си играеха с нещо, което не знаят, не разбират и е много опасно. Още 2015 г. се появиха публикации относно това какво решили учените. Те взимат вируси от прилепите в пещерите, а те имат система, при която нямат генетичен контрол над производството на интерферон(вид белтък). Когато хората караме която и да е вирусна болест, тялото ни и клетките в него синтезират интерферон. По този начин тялото се бори с вирусната инфекция и това ни пази да не се разболяваме едновременно от две вирусни инфекции. Само, че прилепите нямат контрол над тази система и постоянно произвеждат интерферон, докато хората го произвеждат този белтък само като имат вирусна инфекция. Прилепите произвеждат постоянно интерферон и затова на науката е известно, че те си предават вирусите с поколения напред, без вирусът да ги убива. По този начин този коронавирус по прилепите се е сторил много интересен на учените и решили да го адаптират на клетки от човешки бял дроб. Това е труден проблем, защото когато искаш да създадеш инфектирана клетъчна култура с живи вътре вируси трябва да мине много време. Учените започнали да правят това, за да докажат колко опасно е за човечеството.

Covid 19 започна от Китай и бяха проспани мерките на Световната здравна организация, които предлагаха да се изолира регионът напълно. Това не се случи и вирусът тръгна по света в рамките на седмици. Какво стана с този вирус? В началото Ковид 19 беше много опасен. Има 15-20 пъти по-голяма смъртност от грипа. Микробиологията е науката, която се занимава с вирусите, гъбичките и бактериите при хората. В тази наука има един принцип, че колкото по-опасен е един микроб, толкова по-лесно може да се направи ваксина за него! Защо? Защото се открива с какво убива и се прави ваксина точно срещу това. Когато вирусът е смъртоносен ваксината действа добре – ваксинираш ли се не се разболяваш, което си е голям успех. След като излязоха ваксините за Covid 19 и вирусът обхвана много хора (стотици милиони) и умряха над 7 милиона души по света. Вирусът има тази черта да заразява много и да не убива, защото като умре човекът или животното, то и вирусът умира с него. Замисълът на всеки вирус е да прави хронично заболяване, за да може да се размножава и разпространява. Коронавирусът стана генетично разнороден и не така смъртоносен – лесно се разпространява, но не убива. Лошото е, че тогава ваксините не действат така добре, както на убийствените бактерии и вируси. Тогава ваксините действат да те предпазят от тежко протичане на болестта и в момента сме на този етап.

В момента вирусът е разнороден, Омикрон е в нашата страна и голяма част от новите вируси са от вид XBB вариант. Когато те хване Covid 19 първо те заболява гърло. Събуждаш се сутринта и имаш чувството, че някой ти е сложил на носоглътката пясък. За разлика от другите респираторни вируси коронавирусът има две огнища на размножаване. Едното е носоглътката и след това тръгва към белия дроб. Докато е в носоглътката лимон със сода върши работа 2-3 дни сутрин и вечер или след всяко ядене лимон със сода и инфекцията може да е до там. Лошото е като тръгне към белия дроб и става каквото стана в България – направихме световния рекорд по смъртност! 2021 вече имаше ваксина и хората се демотивираха и не се ваксинираха. Нямаше мерки есента и стигнахме 37 000 починали според Министерство на здравеопазването. Само че то отчита умрелите с лабораторно потвърдена PCR диагноза положителен за Ковид 19, а според НСИ починалите са 42 000. Стана нещо много комично – Перу беше на път да ни измести от първото място и се взеха „мерки“. Ако 2020 март не бяхме взели мерките за Covid 19 и бяхме оставили нещата да се случат както в други европейски държави като Италия, Франция и Испания щяха да се задръстят болниците. Оказа се, че няма кислород в болниците да се подава на пациентите. С какво сме лекували грипа досега не е ясно!

В болниците се оказа, че няма подготовка, изчезнаха и маските. Отворихме държавния резерв и дадохме няколко стотин хиляди респиратори, които са за ядрена война и авария. Свършиха работа в началото, но като раздадохме химическите костюми на армията лекарите ги взеха на майтап. Правиха си селфита и казваха, че ще напуснат. Слава Богу за няколко месеца успя да се организира производство на костюми и много предприятия започнаха да произвеждат маски и във всички болници се снабдиха с кислород. 2021 г. започна брожение от един учен от БАН срещу ваксините, който обеща да направи ваксина за Ковид 19. Е, не успя него го чакаме и 20 години да направи ваксина срещу всички щамове на грипа. Други учени от БАН предложиха маски с костилки от кайсия, може би следващите ще са костилки от нектарини и праскови. Едно време изкарваха и ракията в култ при борбата с вируса, както и мезетата. Беше хубаво да има и малко шега, защото мерките наистина стресираха хората.

Имаше ли глупости в тези мерки като местене на пейки от парковете?

С професор Мутафчийски не сме местили пейки, но кметът на един град си спомням, че беше разпоредил да се пръска с препарати, след като една жена каза в интервю, че да се мият ръцете всеки ден е трудно, по-добре да се пръска в града и да се дезинфекцира. Когато мерките са ненавременни, те са малко комични. Още ни критикуват, че два уикенда не пускахме хората да ходят на Витоша. Просто не трябваше да се събират хората!

Има ли връзка между високата смъртност в някои държави с ваксината срещу Ковид 19?

 Има пряка зависимост и това е намаляване на смъртността, а не обратното. Когато започна заболяването 2021 г. високата вирулентност на вируса беше голяма и той беше еднотипен. Ваксината предпазваше от заразяване. Комбинацията между ваксинация и прекарване на заболяването доведе до изграждане на имунитет. Не може да кажем, че обществото има траен клетъчен имунитет срещу вируса, защото той е много променлив! Има изследване на 400 българи, разделени на групи ваксинирани, ваксинирани и преболедували и само преболедували. До каква степен имат клетъчна памет да посрещат новите варианти на вируса и може да се каже, че който е преболедувал два пъти или има ваксина, до известна степен е защитен от тежко прекарване.

Има ли опасност от нова пандемия?

От този вирус не, но предупреждавам от години, че на около 5 години в природата се получава мутация и някой вирус, който е в животинския свят, чрез мутация може да прескочи по хората. По този начин може да възникне епидемия в дадената държава. Ако вирусът е лесен за пренасяне по въздух е опасен за човечеството. Например Нипа, Марбург и хеморагична треска. По този начин беше и Ебола преди години. Тя се предаваше само, ако пипнеш кръв. В Африка има ритуал като умре някой да се събират роднини и близки и го подготвят за отвъдното като му изрязват ноктите, бръснат го и го стрижат и по този начин се разпространява и се заразяваха. Учените направиха ваксина за европейците, а самата болест не е опасна за европейците, защото не погребваме болни от Ебола. Всички, които бяха против ваксините за коронавирус, сега нямат проблем да взимат пари за ваксинация от майките.   

„За“ или „против“ изписването на антибиотици сте при вирусна и бактериална инфекция?

28 години съм национален консултант по микробиология и всички фармако-терапевтични ръководства за антибиотиците са минали през мен. Лошото е, че никой не ги спазва и не ги чете, защото на Министерството на здравеопазването не му пука. Този документ е 12 страници и пише с какви антибиотици трябва да се лекува обществото. Какво се приема за болки в гърло или цистит – това всичко е описано и това е световният опит. Има и документ „Антибиотична стратегия за болнична употреба“. В болниците го има описано кои антибиотици се дават и кои са за резерва. Всичко това е написано и всяка болница се акредитира от време навреме, но никой не го спазва. Преди 4 години бяхме на 14 място по употреба на антибиотици в болниците (заедно с Германия), а извънболничната помощ и аптеките бяхме на 12 място. Сега вече сме на второ място по болнична употреба след Кипър и на трето място в извънболничната след Гърция и Румъния. Най-скъпият антибиотик в аптеките се изписва най-масово, защото хората си го купуват. Това е трета генерация Цефалоспорин на хапчета. В болниците най-масово се ползва венозният, защото е най-евтин около 50 ст. Да вземат да прочетат лекарите и гражданите – информацията е достъпна на сайта на Асоциацията на микробиолозите. Най-хубавите антибиотици са тези, които действат на микроба! Защо допуснахме толкова случаи на скарлатина? Тя е стрептококова инфекция и прави ангина при децата – антибиотика срещу ангина действа бързо и струва 10 лв. Същото стана 1973 г. когато купиха от Байер антибиотик на Байрена и е сулфонамид като те заболи гърло ни го даваха. Да обаче сулфонамидите са резистентни към тях стрептококите и като ни даваха за гърло Байрена направихме 38 000 случая на скарлатина. Сега щяхме да повторим това, ако не популяризирах, че трябва да се лекува с пеницилинови антибиотици – амоксицилин и амоксиклавуланова киселина. Тези са най-достъпните и евтини антибиотици, а не най-скъпите, които са добри за сепсис.

Не изписват ли лекарите прекалено лесно антибиотици?

Така е защото антибиотиците действат и сме свикнали да им се доверяваме. Педиатрите например се презастраховат и изписват, а дете, ако го боли гърло това е вирусна инфекция, а за нея не се изписват антибиотици, защото не действа. Антибиотик действа при бактериалните усложнения, които настъпват при вирусните инфекции. При грипа всеки десети прави усложнения – например бактериална пневмония, която не може без антибиотик. Кашлица, гърло и нос не минат ли за две-три седмици е възможно да се усложни с бактериална инфекция. На хремата коя е бактериалната инфекция? Бактериалния синузит като се надуеш и месеци те боли глава – това без антибиотик не минава. Камерън беше възложил на английски учени да му направят изчисления, че ако продължаваме така с антибиотиците до 2050 г. 10 милиона ще умират от резистентни бактерии, които не могат да се лекуват с антибиотици. Те и сега умират около 1 милион души на година, а над 3 милиона имат проблеми с резистентни инфекции. Къде се получават най-често те? В болниците – това са вътреболнични инфекции. Медицината напредна много с трансплантацията на органи и костен мозък и много заболявания станаха лечими. Да речем голяма част от кръвните заболявания, които учех като студент преживяваха едва 20%, а сега 80% преживяват. Лечението на тези болести и тежките операции и трансплантации на бъбреци, черен и бял дроб  всичко това води до намаляване имунитета на човек и до склонността към вътреболнични инфекции. В момента не коронавируса, а вътреболничните инфекции са най-големия проблем у нас! Неудачите на здравеопазването и диспропорциите в заплащането на лекарите ги кара да бягат – нямаме лекари и сестри! Ако не дай си боже един мъж легне със счупен крак и трябва да е на екстензия и лежи неподвижен му се слага катетър. Защо? Защото не може да бъде обслужван и на 2-3 часа трябва да звъни и да идва лекар или медицинска сестра и санитар и да му сложат уринатор. Ако му сложиш катетър ти е мирна главата. Това води до вътреболнични инфекции, а вече има и нови щамове клебсиели в урологичните отделения, които са резистентни на всички антибиотици, ползвани в нашата страна. Така че такива пациенти трябва да се лекуват по специални системи, за да не се разпространяват тези щамове.

Затова хората не вярват на лекарите…

Търговското в медицината трябва да намалява и да няма диспропорции и всичко да се прави в интерес на здравето и нищо, което води до риск на пациента. Стана така, че намалява доверието в лекарите.

Ваксините за коронавирус и грип може ли да се комбинират?

Двете ваксини за Covid 19 и грип нямат противопоказания и могат да се сложат едновременно в лявата и дясната ръка. Възрастните хора, които си слагат ваксини, по-добре да изчакат една или две седмици. Всички 65-годишни да се обърнат към личния си лекар има безплатна ваксина за грип. Ваксината за Ковид 19 също е безплатна, но трябва да е за новия вариант XBB. Който е ваксиниран и е карал болестта няма нужда. Епидемията от грип обикновено идва декември, а януари и февруари е пикът на грипа. Има ли деца със сополи и температура не бива да са на училище, а кърпичките за нос и хигиенните кърпички вършат същата работа срещу грипа като ваксината. Защото като кихне някой и след 2 часа пипнеш нос или уста се заразяваш. Трябва да се проветрява и да се отваря прозорецът.

Категории: Лекари

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *