Facebook

Олимпийският шампион от Москва 1980 г. Янко Русев за щангите, допинга и стероидите

Защо щангите и въобще спортът не е приоритет след 90-та година, а преди това е бил национален приоритет? Какво е вашето мнение, каква е причината това да се промени?

Причината е, че поколенията се сменят. Ние, когато тренирахме бяхме друго поколение, сега хората са други, по-нежни. Сега излязоха много удоволствия, барове, дискотеки, телефони, какво ли не, а тогава тези работи ги нямаше и затова поколението е съвсем друго. При нас от 1972-73-та, имаше олимпийски шампиони и мога да изброя Биков, Нураир Нурикян, около 10-12 души станахме олимпийски шампиони  до 90-та година.

Защо във вдигането на тежести има толкова много скандали в българския национален отбор след 90-та година, а преди това не е имало или поне не се е чувало?

Винаги е имало скандали, защото нашият спорт е силов спорт и всеки гледа да вземе някакви  лекарства, които са забранени от международната федерация. Скандалите започнаха още 1972-та година на олимпиадата в Мюнхен, когато хванаха и уличиха със забранени препарати Валентин Христов и Благой Благоев и скандалите започнаха от това време и до преди няколко години. Но сега излязоха много по-прецизни машини и ако вземеш някакъв забранен препарат, може машината да го открие 6-7 месеца назад и затова състезателите вече избягват да взимат забранените вещества.

А по какъв начин вие успявахте да се възстановите по това време, от една страна да се в топ форма и от друга да е без допинг?

С позволени лекарства, с витамини, с плуване, с масажи с добра храна и без забранени препарати. Така се възстановява един спортист.

Много се говори, че господин Абаджиев е въвел тогава съвсем нова технология, която не е била позната и разработена. Имаше ли интерес от чуждо разузнаване към спорта?

Да, имаше. Тогава силата беше Германия и наистина имаше разузнаване как тренира българския национален отбор. Абаджиев си провеждаше собствена методика на тренировка и тя беше една от най-добрите в България и благодарение на неговата методика започна цял свят да тренира по неговата система. Това се оказа най-добрата методика в света.

Защо спаднаха резултатите последните години, особено при вдигането на тежести?

Както казах, много, много на това поколение не им се тренира. Ние тренирахме по 7-8 часа на ден, а сега тренират по 2 – 3 часа на ден и затова няма резултати.

Каква е вашата рецепта спорта да излезе от дупката, в която се намира и как например вие бихте привлекли младите към щангите?

Трудно, трудно се привличат младите, както казах има много удоволствия, не им се тренира. Нашият спорт е тежък. Всеки се ориентира към футбола, волейбола, другите по-леки спортове като тениса. Нашият спорт е много тежък и ако от 10 деца се задържат 2 пак е много добре.

Ползвате ли методите на господин Абаджиев?

Да, който застане на кормилото на националния отбор, поне 70-80% работи по системата на Иван Абаджиев и в момента се работи по нея. Тази система по-рано е спечелила златни, сребърни и бронзови медали и сега продължава да се тренира по нея.

Много хора обаче го упрекват, че е работил със забранени вещества, защото споменахме хора, които са били хванати.

Ами аз специално не знам, защото както сега в плуването, тогава бяхме малки, аз бях на 18-19 години, не знаех доктора какво ми дава, знаех, че ми дава витамини, които са полезни. Мен не са ме уличавали в забранени препарати. Другите дали са взимали, аз не мога да кажа.

Заговорихме за плуването, там има голям скандал с т.нар „стробма”. Какво представлява това като вещество и може ли да се вземе това в плуването?

Да, може да се вземе. Това е вещество, което прави мускулатурата по-здрава, може да тренираш повече, да не се изморяваш, да се възстановяваш. Затова и това вещество е. забранено от международната федерация. Те имат един списък, в който са упоменати всички забранени препарати и този списък се изпраща на всички федерации, всеки доктор гледа кое е позволено, кое не е. И затова ние тогава се възстановявахме с витамините, които са разрешени от международната федерация.

А възможно ли е човек сам да вземе такова нещо, защото то се продава свободно вече?

Възможно е, да. Има състезатели, които сами си вземат забранени препарати и тях ги уличават и ги наказват по 4 години.

Тоест могат да се вземат без знанието да доктора, на националния отбор.

Да. Самостоятелно могат да се вземат, да отидеш в магазина и да си го купиш и тайно от доктора и старши треньора да си вземаш сам, за да може да ти се увеличат постиженията.

В момента ставаме свидетели как постоянно се нападат и националната федерация  и състезателите, които от своя страна казват, че някои им е дал забраненото вещество, а федерацията отговаря, че състезателите сами са взели, тоест, от една страна и състезателите могат да вземат без знанието на лекарите, но го има и обратния момент?

Може и те да са си вземали, може и да е станала някаква грешка, може и когато в тези витамини, които се дават в чашката, още от поточната линия, където са ги правили, самата поточна линия да е била замърсена и така да е попаднало в организма на състезателите.

А според вас, защо така се случва, в една Турция например, където нямаше щанги дълго време, а сега има, да няма случай на хванати състезатели, а точно при нас да има?

В Турция също имаше случаи, където имаше няколко състезатели, хванати със забранени препарати. В Турция старши треньор Иван Абаджиев беше около 2- 3 години. Той предаде неговия опит, половината състезатели са тренирали в България, които заминаха и се изселиха в Турция. Затова там е много ясна нашата система на тренировка и затова те имат добри щангисти и добри резултати..

А какво се дава сега за възстановяване на нашите състезатели като медикаменти?

Аз съм се отдалечил от националния отбор. Сега в момента е един добър треньор Иван Иванов, олимпийски шампион. Не знам какво им дават, но знам, че им дават най-добрите витамини, с които бързо да се възстановят след тежки тренировки. Изключено е да им се дават забранени вещества, защото както ви казах, машините са много прецизни и може месеци назад да ви хванат.

Имаше слухове, че това е някаква организирана кампания срещу нашия националния отбор, още първите години като беше хванат целия тийм. Бяхме изключени от олимпиадата 2008, после 2016-та. Има ли такава възможност някой да иска нарочно да ни спъне щангите, защото това ни е на нас силния спорт?

Не мога да кажа, аз тогава не съм бил в националния отбор, обаче както хванаха целия отбор с някакъв забранен препарат, навярно докторът им е дал на състезателите и бяха наказани.

Предстои Oлимпиада, има ли според вас шансове за медал, Карлос Насър постига успехи?

Имаме шанс за медал и то за златен медал, освен Карлос Насър един състезател от Сливен  Божидар се казва също е добър в неговата категория,  той е може би сред най-добрите в света. Имаме шанс за сребърен и за бронзов медал. Какво е положението с щангите във Варна и въобще в страната. Какво мислите вие, има ли желаещи да тренират?

Във Варна много добре тренират, особено отборът „Титан”, който  има около 15 – 20 деца, много добре се развиват, има две момченца от Варна, двама братя, които на световни първенства за юноши взеха медали, също на младежката олимпиада взеха медал, така че разчитаме на тях.

Има ли желаещи да станат треньори?

Много малко останаха клубовете, които са в България. По-рано бяха около 40- 50 клуба, а сега, които са действащи и наистина добре работят са около 15 – 16. От година на година стават по-малко клубовете, защото няма състезатели, всеки гледа да отиде в по-лек спорт.

Какво бихте казали на хората, които искат да тренират децата си. Защо да изберат щанги?

Щангите е един от добрите спортове, там се каляват нерви, има дисциплина, и цел можеш да си поставиш, и с тези резултати се чувстваш един силен и достоен човек. Препоръчвам на родителите да насочат децата си към вдигане на тежести.

Как ви харесаха вас едно време като спортист, който да стигне и до националния отбор. Господин Абаджиев обикаляше по училищата ли, за да търси спортисти, за да може да вземе най-доброто от онова време и да го приложи сега, защото рядко децата сами ще дойдат. Как ви откриха вас?

Мен ме откриха в Шумен, откри ме Иван Лечев, треньорът по вдигане на тежести. Той започна да работи с  мен. Тогава трябваше да кандидатствам в училище олимпийски надежди и тогава Иван Абаджиев ме видя, видя, че съм удобен за този спорт и веднага ме привлече в националния отбор.

Случайно ли ви забелязаха или вие вече тренирахте щанги?

Тогава вече имах резултати в Шумен и когато ме вземаха в националния отбор още на 2-3-тия месец подобрих националните рекорди за юноши и тогава вече започнах да участвам на световни и европейски първенства. Там вече заедно с добрата подготовка и методика на Иван Абаджиев започнахме  да подобряваме рекорди.

Как се търсят сега деца?

Сега се търсят деца в училищата, обръщаме се към учителите по физическо възпитание, защото не всички деца стават за вдигане на тежести и затова гледаме децата, говорим с родителите, привличаме ги към клубовете.

За съжаление някои от професионалните спортисти рано си заминаха, пример за това е Милен Добрев, на какво се дължи това и във футбола също имаше такъв случай. Какво е вашето обяснение, не издържат на  натоварванията след това ли?

Не, Милен Добрев си замина, защото получи инфаркт, има и млади хора, които получават инфаркт. Величко Чолаков си замина, той имаше проблеми със сърцето, не че са тренирали вдигане на тежести или са взимали някакви препарати, просто единия получи инфаркт, а другия имаше проблеми със сърцето.

И на финала. Какво бихте казали на хора, които искат да тренират вдигане на тежести, но не знаят къде да отидат, кои са най-добрите клубове?

Добрите клубове тук във Варна са в „Черно море” и клубът в Спортното училище. Там треньори са Живко и Радостин Димитров, това са треньорите в спортното училище.

А в национално ниво в София ли са най-добрите школи като столица или има и други по-малки населени места, но с добри школи?

Има много добри школи. Например школата в Асеновград, в Сливен. Има школа в Русе, която се развива много добре, има още в Червен бряг. Тези школи работят много добре и от националния отбор се надяват тези деца след някоя друга година да станат световни олимпийски шампиони.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *