Facebook

Никола Андонов – собственик на фитнес център Train Station Варна и треньор в спортен клуб по бокс и кикбокс Furioso

От кога си треньор по кикбокс?

От 2007 година е създаден клубът, а преди 2 години инвестирах в Train Station studio. Преди това имахме кабинет по нутрициология и фитнес диагностика. Нутрициологията е науката за правилното хранене, а фитнес диагностиката е дисциплината, която измерва състава на тялото на всеки атлет, трениращ и стараещ се да се храни правилно. Водя тренировки по кикбокс, правя обучения по фитнес, правим диетически съпровождания и др. дейности.

Как реши да се занимаваш с кикбокс?

 Имах детска мечта и още през 1980 година баща ми ми донесе от Русия боксови ръкавици и исках да стана боксьор. Освен това ми донесе и една китара и другата ми мечта беше да се науча да свиря на китара. В седми клас като много други почнах с киокошинкай карате и в последствие по пътя на самурая стигнах до кик бокс. Сам си закупих няколко чувала и блъскайки в чувалите един човек ме попита дали искам да тренирам кик бокс, беше чул за мен аз му казах, че искам, качихме се в колата и отидохме в спортен клуб „Ринг“ в Каварна. Там попаднах при Ердоан Демиров, който е един от моите първи треньори на тренировка по кикбокс.

Каква е разликата между киокошин карате и кикбокс? Как се прехвърли от едното в другото?

Не съм се състезавал в киокошин, но разликата е голяма. Кик бокс е млад спорт, ражда се от карате. След войните много войници пренасят карате в Европа и в САЩ като дълги години се играе контактно карате. Играе се на подиуми (както всички сме виждали във филма „Кървав спорт“, който е вкарал най-много деца в спортните зали). Легендата е такава, че състезателите излизат на високо ниво и късат екипировките. Слагат им боксови ръкавици и ги качват на ринга, има съдия и това са първите регламентирани мачове в ринг. Тогава се е наричала Световна асоциация на бойното карате. След това има световна конференция на която се ражда кикбокс като спорт. Признават се боксовите удари в главата и ударите с крака от карате. Така става кик бокс.

Какво би казал на тези, които не знаят какво ги чака в тренировъчния процес? Има ли някаква предопределеност и биологически дадености за един добър кикбоксьор? Как се става добър кикбоксьор и трябва ли да има генетична предразположеност или може да се разчита само на сериозни тренировки?

Всички си мислят, че за да тренираш боен спорт трябва да си агресивен човек. Напротив, не е така. Много майки водят при мен подрастващи момчета и момичета на 13-14 години. Структурата на спортната тренировка е такава – има подготвителна част(познатата загрявка), след това има стречинг, след това има специфична част където се изпълняват някои задания, след това почва основната част и бой със сянка, където се учат основни положения, бойна стойка, ляв прав, десен прав и удари един по един. Атака, защита и контраатака. Моите тренировки са биологически целесъобразни и е така моделирана, че да може да развие и силата, и издръжливостта и да не пропускаме педагогическия характер – тоест да възпита младия човек как да навлиза в една непозната социална среда и как да се отнася към по-възрастните и така да придобие самочувствие и да е по-пълноценен в училищната среда и обществото.

Каква е разликата между бокс и кикбокс? Освен в краката…

В кик бокс ударите с ръце са като в бокса, но дистанцията, на която се води боя, е друга. Но и в двата спорта има далечна дистанция, средна дистанция в която можеш да правиш прави, странични и ъперкът и близка дистанция, на която изолираш някои удари и правите вече не работят – тоест работи се с крошета и ъперкът. В бокс няма крака, което си е сериозно оръжие, както в кикбокс отсъстват техниките на земя, които има в ММА. В изпълнението на ударите няма съществени разлики. Разлики може да има външни, но това са индивидуални разлики в зависимост от това как е предал техниката треньорът. Във всяка една зала децата приличат на треньора си. Може да се видят фронтални стойки или изнесени такива.

Може ли да се прехвърли някой от единия в другия спорт?

Много трудно. На боксьорите не им е комфортно да играят кикбокс, защото не са свикнали да получават удари с крака. Има клубове в миналото, които ползват боксьори на национални състезания, като ги научават на един, два удара с крака, но това е стилът full contact, в който няма удари в краката. Тоест няма low kick (лоу кик). Там горе долу им е комфортно, но невинаги са печеливши. Все пак има и боксьори, които печелят.

кикбокс

На каква възраст трябва да се почне с кикбокс?

Кик бокс е доста щадящ спорт, тъй като има доста възрастови групи. Започва се от 9,10-годишни деца. Има няколко възрастови групи 9-10, 10-13, 13-14, кадети, юноши младша и юноши старша възраст и мъже след 18 години. До 13 години нямат право на удари в главата, тоест децата на тренировка или в зала не се удрят в главата. От карате киокошин са останали такива дисциплини като semi контакт или point fighting. Сериозна дисциплина е и доста малки деца я тренират, а след време не е казано, че някои от тях ще продължат с full contact. Наблюдавам увеличение на броя на малките бойци, което е много добре. Преди 4-5 години нямахме деца, които да излязат на ринга и да се състезават в дисциплини като low kick, full contact и К1. Това са различните правилници в кикбокс. К1 е най-тежкият правилник в кик бокс – там са позволени удари с колена, захвати, удари със spinning backfist или завъртане с обратната плоскост на ръката. Под К1 е lowkick, няма колене, няма удари в ставите и всички удари са от страничния шев на панталона напред. Зад тила, встрани и в ушите нямаме удари. Най-важно на ринга и татамито е здравето на състезателя. Затова има сериозни съдийски бригади навсякъде, а в България кикбокс е федеративен спорт с Муай Тай и федерацията се нарича Българска федерация по Кикбокс и Муай Тай и е член на световната федерация.

Разликата между аеробни и анаеробни спортове и натоварвания. Може ли да се комбинират фитнес и кикбокс?

Задължително е да комбинираме кикбокс с фитнес. Във фитнеса поддържаме мускулите, а в спорта ги ползваме. Ако не съм научен да удрям и вдигам щанги като отида да удрям на чувала ще изглеждам много зле. Ако знам да удрям и съм действащ състезател аз съм длъжен да посещавам залата и да правя силови тренировки, за да мога да поддържам и подобрявам своята миофибрилна маса.

Мога ли да изглеждам като Рони Колман и да съм добър кикбоксьор?

Като Рони Колман, не, но един сериозен кикбоксьор в тежка категория може да бъде със сериозна мускулна маса и тъкан. Така изглеждат някои състезатели в ММА или някои борци. Борците са пример за изключително развито и атлетично тяло. Мачовете им са по 5 минути, самбото също – имат специфична подготовка с много тежести. Не всички можем да тренираме по този начин и затова са фитнес залите и новите треньори, за да съставят тренировъчен план и да е циклирана подготовката на един успешен състезател без значение от спорта.

cj-ronnie-coleman

Пет грешки, които си видял в кикбокса. Какво бъркат начинаещите?

Като посрещам някое ново момче в залата го питам за какво е дошло в залата. Да се научи да се бие в дискотеките или да тренира, за да се чувства добре и да изглежда добре. Повечето отговарят, че са дошли да се бият и тогава обяснявам, че спортът не е бой. С тази настройка най-бързо се отказват хората, защото не знаят какво е да получаваш удари в главата. Настройката на такива биячи е, че боят в дискотеката свършва за 10 секунди, а рундът в кикбокс или бокс е 3 минути. Ръкавиците са предпазване на себе си и противника, имаме протектори за слабините и краката. Не трябва да има настройка, егото е извън залата. Влизаш и се научаваш от нулата постепенно. На стъпки, позиции, удари,

Колко време отнема на един начинаещ да стане прилично добър?

Някои хора има добре развита двигателна култура и му показваш техниката и я изпълнява с малки забележки, на други хора им трябва време за дадена техника може би 4 месеца, за да може в залата да изпълни цяла тренировка и да се включа с малки корекции. За мен е важно човекът да може да участва в цялата тренировка и да я издържи. В някои зали има прекалено продължителна загрявка и приемат тренировката като мъчение. Тренировките не трябва да са мъчение, а забавление.

Заключение

Трябва и екипировка?

Да, тя е важна и персонална. Включва ръкавици, бинтове, назъбник, каска в някакъв момент поне в първите месеци няма спаринги, а само упражнения по двойки. Протектори за краката и цялостната екипировка в бюджетен клас струва около 150 лв. не си купувайте от Decatlon не са удобни и не си купувайте ръкавици от 25 лв.

Защо хората да изберат да тренират кикбокс? Какво им дава и им взима?

Кик бокс е невероятен спорт и развива тялото и мускулатурата хармонично. Дава гъвкавост, координация, ловкост, развива силата и бързината, издръжливостта, запознаваш се с клубната култура, дава самочувствие и дава специфична дисциплина. Ако се състезаваш има израз в спорта няма здраве има постижения. Спорта в юношеска възраст дава дисциплина и развива възпитанието в социалната среда. Няма какво да вземе, може да даде много и кикбокс е от най-малко травматичните спортове. В моята състезателна практика нямам изразени травми. Докато в ММА и джиуджитсу има сериозни травми, а бокса заради старата методика не го препоръчвам за малки деца.

Категории: КикбоксСпорт

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *